Antonio López: Meester van het Spaanse realisme

  • Visuele kunsten
  • Assen
  • Zo, 28 januari —
    Zo, 2 juni 2024
Antonio López: Meester van het Spaanse realisme

Portretten, stillevens en stadsgezichten, samen met zijn beroemde sculpturen van babyhoofdjes, tonen de 70-jarige carrière van Antonio López in zijn eerste overzichtstentoonstelling in Nederland.

Het Drents Museum presenteert de tentoonstelling Antonio López: Meester van het Spaans Realisme, waarbij de kunstenaar zelf bij de opening aanwezig is. Portretten, stillevens, sculpturen en stadslandschappen uit Madrid worden naar Assen gebracht om de zeventigjarige carrière van de meester van het Spaans realisme te laten zien. Het Drents Museum werkt samen met de Fundació Catalunya-La Pedrera in Barcelona voor López’ eerste overzichtstentoonstelling in Nederland. In september 2023 zal deze tentoonstelling van de kunstenaar in Casa Milà van Antoni Gaudí in Barcelona worden geopend.

Antonio López (1936) staat bekend om zijn zeer gedetailleerde werkwijze. Een van zijn meest iconische stadsgezichten is het schilderij Madrid vanaf de Vallecas brandtoren, nu te zien in het Drents Museum. Het kostte zestien jaar om te voltooien. Hij bezocht herhaaldelijk dezelfde tijd en plaats om het licht, de kleur en de vorm van objecten grondig te bestuderen. Andere opmerkelijke werken in de tentoonstelling zijn Het diner (1971-1980), Gran Via, 1 augustus, 7:30 (2009-2015) en twee grote sculpturen van babyhoofdjes, geïnspireerd door zijn kleindochter Carmen.

In 1993, 2008 en 2011 had Antonio López al grote solotentoonstellingen in het Reina Sofía Museum (Madrid), het Museum of Fine Arts (Boston) en het Thyssen-Bornemisza Museum (Madrid). In 2014 voltooide hij een monumentaal schilderij van de Spaanse koninklijke familie, waaraan hij al in 1994 was begonnen. Zijn werk is opgenomen in museumcollecties over de hele wereld, waaronder de Hamburger Kunsthalle in Hamburg, het Museo Reina Sofía in Madrid en het Museum of Modern Art in New York.

De kunstenaar werd ook internationaal bekend door de film El sol del membrillo. De film, geregisseerd door Victor Erice in 1992 en bekroond met verschillende prijzen op het filmfestival van Cannes, laat zien hoe López maandenlang een kweeperenboom in zijn achtertuin beschildert.

De tentoonstelling maakt deel uit van een reeks tentoonstellingen over internationaal realisme, zoals The American Dream over Amerikaans realisme (2017), Sprezzatura over Italiaans realisme (2019) en Viva La Frida!: The Life and Art of Frida Kahlo (2021). Er verschijnt een geïllustreerde publicatie met bijdragen van zowel Nederlandse als Spaanse auteurs.

Plaats

Venue map

Drents Museum, Brink 1, 9400 AC Assen

Openingsuren en toegang

Meer informatie

Drents Museum

Werktuigen