Spinoza Lezing 2023: Gioconda Belli

  • Literatuur
  • Leiden
  • Wo, 1 november 2023
  • 17:15 —18:15
Spinoza Lezing 2023: Gioconda Belli

“Van Rubén Darío tot Ernesto Cardenal: Nicaraguaanse poëzie, een prachtige anomalie” is de titel van de Spinoza Lezing 2023, uitgesproken door de in Nicaragua geboren romanschrijfster en dichteres Gioconda Belli in de aula van de Universiteit Leiden.

Gioconda Belli is een in Nicaragua geboren romanschrijfster en dichteres die bekend staat om haar bijdragen aan de Nicaraguaanse literatuur. Haar werk wordt gekenmerkt door een sterke politieke, feministische en erotische betrokkenheid. Het bevat de politieke en sociale strijd van Nicaragua, met een focus op genderonderdrukking in Nicaragua en Latijns-Amerika. Haar eerste roman, The Inhabited Woman, verkocht meer dan 500.000 exemplaren en is internationaal gepubliceerd. Andere werken zijn Línea de fuego, El Taller de las mariposas en El país de las mujeres.

In de afgelopen jaren werd Belli haar Nicaraguaanse staatsburgerschap ontnomen door de regering van president Daniel Ortega, maar ze wordt nog steeds erkend voor haar literaire prestaties. Ze kreeg de Reina Sofia Ibero-Amerikaanse Poëzieprijs voor haar feministische en erotische literatuur. Belli’s werk is vertaald in meer dan 20 talen, waaronder dichtbundels, romans, essays, getuigenissen en kinderverhalen.

De Spinozalezing

De Spinoza Lezing, een belangrijk jaarlijks evenement voor de Spaanstalige gemeenschap, vindt sinds 2005 plaats in Nederland. Het wordt georganiseerd door de Culturele Afdeling van de Spaanse Ambassade in Den Haag, de Universiteit van Amsterdam en het Cervantes Instituut Utrecht. Aan de vorige edities namen prominenten uit de Spaanstalige literatuur deel, zoals Mario Vargas Llosa, Elena Poniatowska, Antonio Muñoz Molina, Rosa Montero en Isabel Allende.

Plaats

Venue map

Universiteit Leiden, Rapenburg 73, 2311 GJ Leiden

Meer informatie

Leiden University

Werktuigen